top of page

HEC-RAS Mapper ile Akarsuların 1D/2D Modellenmesi ve Uygulamalar

Doğal afetlerin önüne geçebilmek mümkün olmasa da, yıkıcı etkilerini azaltarak can ve mal kaybını en aza indirmek günümüz bilgi ve teknolojileri ile sağlanabilmektedir. Akarsu yatağı su iletim kapasitesinin çeşitli sebeplerle azalması veya kapasiteden daha fazla suyun gelmesi halinde yatak dışına taşarak can ve mal kaybına sebep olan taşkınlar, tedbir alınması gereken önemli afetlerdendir.

Su yüzü profilleri ve taşkın hesaplamalarında yaygın olarak kullanılan HEC-RAS paket programı yeni sürümlere eklenen HEC-RAS Mapper özelliği ile çok amaçlı hesaplamaları yapabilen bütünleşik bir yazılım sistemidir. Program grafik tabanlı ara yüz ile düzenli akım su yüzü profil hesaplamaları, bir (1D) ve iki boyutlu (2D) değişken akım modellemeleri, yarı ve tam değişken akım katı madde taşınım modellemeleri ve su kalite analizlerini gerçekleştirebilmektedir. Sonuçların tablo ve grafiksel olarak görüntülenmesi, taşkın yayılma haritalarının oluşturulması ve animasyonu, raporlanması ve depolanması yapılabilmektedir.

Yeni yayınlanan “HEC-RAS Mapper ile Akarsuların 1D/2D Modellenmesi ve Uygulamalar” başlıklı kitabımın su yapıları konularında çalışan akademisyenler, planlama ve uygulama mühendisleri ve özellikle su kaynaklarına ilgi duyan inşaat mühendisliği lisans ve lisansüstü öğrencilerine yararlı olmasını dilerim.

Prof. Dr. Mehmet ARDIÇLIOĞLU

Temmuz 2020 - KAYSERİ

349 görüntüleme
bottom of page